Biorę mocną kawę i miksuję z trzema dodatkami. To smoothie idealne na dobry początek dnia
Choć filiżanka czarnej, mocnej kawy to mój poranny rytuał, czasem się z niego wyłamuję i wlewam kawę zamiast do kubka, to do kielicha miksera. Dodaję kilka składników i po chwili mam pyszny napój, który stawia na nogi, jak nic innego. Mój przepis na najlepsze smoothie z kawą jest banalnie prosty.
Jak zrobić smoothie z kawą?
To bardzo prosty napój na bazie mleka migdałowego i kawy, z dodatkiem banana oraz odrobiny kakao. Banan sprawi, że nabierze słodyczy i delikatnej kremowości, a kakao jest tym pysznym twistem, który podkręca wszystkie smaki.
W przepisie podaję dwie wersje, bo jeśli lubisz słodką kawę, to możesz do smoothie dodać 1-2 suszone daktyle. Aby jednak zmiksowały się na gładko, warto je wcześniej namoczyć (jeśli nie masz dużo czasu, zalej je wrzątkiem i odstaw na co najmniej pół godziny, w wersji na spokojnie, zalej wodą lub mlekiem i odstaw np. na noc, aby rano dodać je do koktajlu z kawą).
Przepis: Smoothie z kawą
Pyszny napój na początek dnia i nie tylko.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 275
Składniki
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 banan
- 1 espresso
- 1 łyżeczka kakako
opcjonalnie:
- 2 namoczone wcześniej suszone daktyle
Sposób przygotowania
- Robienie smoothieZmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
- Wersja z daktylamiNamoczone daktyle odciśnij z wody i zmiksuj ze wszystkimi składnikami.
Gotowe smoothie możesz podawać lekko oprószone kakao lub czekoladowymi wiórkami.
Inne pomysły na smoothie z kawą
Smoothie z kawą można zrobić na wiele sposobów i ja też często przełamuję podstawowy przepis. Przede wszystkim możesz wykorzystać jako bazę dowolny napój roślinny (świetnie się sprawdzi także mleko owsiane czy grochowe), mleko krowie, ale też jogurt naturalny (jeśli lubisz jogurty o smaku kawy, to ta propozycja na pewno ci się spodoba).
Jeśli wiem, że takie smoothie musi mi wystarczyć za cały poranny posiłek, dorzucam do miksowania jeszcze łyżkę płatków owsianych, lubię też dodać łyżeczkę masła orzechowego albo dorzucić do całości garść namoczonych wcześniej nerkowców. W wersji najbardziej rozpustnej, do gorącej jeszcze kawy dodaję kostkę czekolady, a kiedy się rozpuści, miksuję z resztą składników.